Castelul Peleș Sinaia – este o construcţie de referință nu numai pentru Sinaia, ci şi pentru România.
A fost construit la dorința regelui Carol I al României și este unul dintre cele mai importante edificii de tip istoric din România, având caracter de unicat. Este, de asemenea, unul din cele mai importante monumente de acest fel din Europa celei de-a doua jumătăți a secolului al XIX-lea.
Castelul are 160 de camere și mai multe intrări și scări interioare. Turnul central măsoară nu mai puțin de 66 de metri înălțime. Castelul are și o sală de teatru, cu o mică scenă și 60 de locuri, plus loja regală. Castelul avea dotări foarte moderne pentru epoca în care a fost construit.
În Castelul Peleș, cele mai importante săli care pot fi vizitate sunt: Holul de Onoare este grandios, cu lambriuri din lemn de nuc, tapetate cu basoreliefuri și statuete; Biblioteca regală; Sălile de arme cu peste 4.000 de piese europene și orientale din secolele XIV – XVII; Sala de muzică; Sala Florentină, denumită și Marele Salon; Sala Maură; Apartamentul Imperial; Sala de Consilii; Cabinetul de lucru; Sufrageria; Dormitorul regal.
Castelul Pelișor Sinaia – este un palat de mici dimensiuni construit pe domeniul castelului Peleș din dorința regelui Carol I, ca reședință a principilor moștenitori Ferdinand și Maria.
Pelișor are doar 99 de încăperi și poartă amprenta unei personalități puternice: a reginei Maria. Holul de onoare este lambrisat cu lemn de stejar.
Dormitorul de aur este decorat după planurile și desenele reginei cu mobilă sculptată în lemn de tei aurit. Tot după planurile reginei a fost decorat și biroul ei, iar pereții Camerei de aur sunt decorate cu frunze de ciulini, motiv drag reginei întrucât era emblema Scoției, locul natal al ei. Aici au crescut și copiii lor: Carol (viitorul rege Carol al II-lea), Mărioara (regina Iugoslaviei), Elisabeta (regina Greciei) și Nicolae.
Principalele săli sunt: Holul de onoare, Biroul regelui Ferdinand, Dormitorul de au, Biroul reginei Maria și Camera de aur.
Castelul Pelișor deține o valoroasă colecție de artă decorativă aparținând Art-Nouveau-ului, printre care lucrări ale unor artiști ca E. Galle, frații Daum, J. Hoffmann, L.C. Tiffany, Gurschner etc.